|
2022-06-17 18:33:54, péntek
|
|
|
A spenót gyökere kétnyáréltű, szára fölegyenesedő, nyeles levelének lemeze tojásdad-körrajzú, többé-kevésbé dárdás tövű, ép szélű vagy gyengéden öblös, vége hegyes. A levél állománya húsos, sőt vastagon húsos (hollandi S.). Virága kétlaki; a levél tövéből fakad; zöld leple és hímre négyes vagy ötös tagú, termése, melyet a lepel körülfogva tart, gömbölyű vagy 3-4 tüskéjű csonthéjas gyümölcs. A termés tüskés volta a levél dárdás aljával jár együtt, azért különböztetik meg kertészeink a tüskése,t mint téli, a simát mint nyári spenótot. Főzelékül mindkettőnek csak az egynyáréltű alakját termesztik. A nép orvosszerül is használja. A spenót Elő-Ázsia polgára, ahonnan a keresztes háborúk táján kerülhetett a barátok kertjébe és spinachium néven böjti asztalukra. Mint déli jövevény a hidegre kényes, azért délre néző lejtőre vetik, sőt a korai dér v. fagy ellen be is takarják.
Hatóanyagai: Gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségfélénk. Kiemelkedően gazdag flavonoidokban (apigenin), karotinoidokban, klorofillban és folsavban. Magas az antioxidáns vitamin és a szerves, jól hasznosítható ásványi anyag tartalma. Perzsa fű néven már a VIII.-IX. században ismert volt.
Hatásai: Rendkívül gazdag hatóanyagtartalma másként érvényesül, ha nyersen (pl. vegyes saláta), vagy főzve fogyasztjuk. A vesekőképződésre hajlamos szervezetben az oxálsav, a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, ellenkezőleg az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Az oxálsav emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatású.
Főzéskor a rendkívül hőérzékeny folsav megsemmisül. A folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav szintézishez és a magzati fejlődéshez. Csökkenti a mell-, tüdő-, hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát. Hiánya idegbántalmakat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, gyakori fej- és izomfájdalmakat, korai őszülést okozhat, növeli a fekélyképződési hajlamot.
A B-vitaminok gyorsítják a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. A niacin és a króm építőköve a glükóztolerancia-faktornak. A GTF fokozza a szervezet inzulinérzékenységét, csökkenti a vércukorszintet. Spenótfogyasztással frissen tartható az időskori emlékezet.
A spenót vérnyomásszabályzó hatású, mérsékli a magas vérnyomást, és csökkenti az alacsony vérnyomás okozta fáradságérzetet. Antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességekkel szemben.
Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A K-vitamin-hiány vérzékenységet okozhat. A kúraszerű spenótfogyasztás mérsékli a vérzést, a menstruációs fájdalmakat és pótolja a vasat. A K-vitamin serkenti a vesék működését, ezáltal segíti az ödémák kiürülését, mérsékli a magas vérnyomást.
Bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, ezáltal védenek a daganatok kialakulásával szemben. Antibakteriális és gombaellenes hatásúak. Gátolja a szervezet elsavasodását. A lúgosító élelmiszerek mérséklik a gyulladást és a fájdalmat. A spenót magnézium tartalma segít megelőzni az idegfájdalmakat és az izomgörcsöket.
A szemvédő lutein és zeaxantin leggazdagabb forrása a spenót. Látásunk élességét a szem hátsó részén található sárgafolt (makula) biztosítja. A lutein a makula fontos alkotórésze, véd az UV sugárzással és a szabad gyökökkel szemben. Hiánya komoly látáskárosodáshoz, végső soron vaksághoz vezethet. Étrendünk döntően befolyásolja a szem egészségét, mert a lutein és a zeaxantin csak a táplálékkal vehető fel. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz. Ez az anyag csökkenti az öregedéssel együtt járó sárgafolt-elfajulást (DMLA), amely vakságot okoz.
Forrás : Link
Megjegyzésem : a spenótnak magas az oxalát tartalma, ezért vesehomok vagy vesekő hajlam esetén óvatosan adagoljuk (CzI) |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: megbetegedéseket, emésztésserkentő, nélkülözhetetlen, spenótfogyasztás, vesekőképződésre, glükóztolerancia, idegbántalmakat, izomfájdalmakat, vércukorszintet, karotinoidokban, idegfájdalmakat, fáradságérzetet, antibakteriális, fekélyképződési, flavonoidokban, kialakulásával, immunrendszert, vérzékenységet, vörösvértestek, kialakulásának, zöldségfélénk, különböztetik, legértékesebb, fölegyenesedő, izomgörcsöket, elsavasodását, hasnyálmirigy, hasznosítható, szervezetben, gombaellenes, élelmiszerek, mindkettőnek, leggazdagabb, ellenkezőleg, kőlerakódást, képződéséhez, spenót gyökere, levél állománya, levél tövéből, lepel körülfogva, termés tüskés, levél dárdás, simát mint, egynyáréltű alakját, spenót Elő-Ázsia, keresztes háborúk, barátok kertjébe, hidegre kényes, egyik legértékesebb, antioxidáns vitamin, vesekőképződésre hajlamos, főzéskor szervetlenné,
|
|
|
|
spenót gyökere, levél állománya, levél tövéből, lepel körülfogva, termés tüskés, levél dárdás, simát mint, egynyáréltű alakját, spenót Elő-Ázsia, keresztes háborúk, barátok kertjébe, hidegre kényes, egyik legértékesebb, antioxidáns vitamin, vesekőképződésre hajlamos, főzéskor szervetlenné, kalciummal kőlerakódást, oxálsav meggátolja, oxálsav emésztésserkentő, rendkívül hőérzékeny, folsav nélkülözhetetlen, vörösvértestek képződéséhez, aminosav szintézishez, magzati fejlődéshez, fekélyképződési hajlamot, szervezet szénhidrát-, króm építőköve, időskori emlékezet, magas vérnyomást, alacsony vérnyomás, egyik legmagasabb, kúraszerű spenótfogyasztás, menstruációs fájdalmakat, vesék működését, ödémák kiürülését, daganatok kialakulásával, szervezet elsavasodását, lúgosító élelmiszerek, spenót magnézium, szemvédő lutein, szem hátsó, makula fontos, szabad gyökökkel, szem egészségét, zeaxantin csak, táplálékkal vehető, anyag csökkenti, öregedéssel együtt, spenótnak magas, oxalát tartalma, megbetegedéseket, emésztésserkentő, nélkülözhetetlen, spenótfogyasztás, vesekőképződésre, glükóztolerancia, idegbántalmakat, izomfájdalmakat, vércukorszintet, karotinoidokban, idegfájdalmakat, fáradságérzetet, antibakteriális, fekélyképződési, flavonoidokban, kialakulásával, immunrendszert, vérzékenységet, vörösvértestek, kialakulásának, zöldségfélénk, különböztetik, legértékesebb, fölegyenesedő, izomgörcsöket, elsavasodását, hasnyálmirigy, hasznosítható, szervezetben, gombaellenes, élelmiszerek, mindkettőnek, leggazdagabb, ellenkezőleg, kőlerakódást, képződéséhez, szintézishez, bélrendszeri, klorofillban, kiemelkedően, szervetlenné, menstruációs, karotinoidot, megjegyzésem, befolyásolja, érrendszeri, megsemmisül, természetes, kertészeink, antioxidáns, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2173
- e Hét: 27064
- e Hónap: 58550
- e Év: 263251
|
|
|